Straipsnių katalogas

Pakavimo medžiagų rūšys

Tvarkingą pakavimą duoda tik tvarkingos pakuotės rūšis. Jos nulemia ir prekės kokybę – juk blogai įpakuota prekė pervežimo metu greičiausiai bus pažeista, priimti blogus aplinkos veiksnius ir kitaip būti pažeistos.

Plėvelė su burbuliukais yra naudojama apvynioti vežamas prekes nuo mechaninių pažeidimų. Šios pakuotės rūšies veiksmingumas yra plėvelės paviršiuje viena šalia kitos išdėstytos oro burbuliukai, pilni oro. Taip, čia pūslelės, kurias paėmę vaikai suplėšo suspausdami pirštais. Prieš kurį laiką burbulinės plėvelės žinomumas buvo paplitęs negausiai. Įpakuojama buvo tiktai maži, brangūs daiktai. Dar ši pakavimo medžiaga yra pritaikoma greitai lūžtantiems, stiklo daiktams supakuoti. Ši pakuotės rūšis praktiškai niekad negali naudojama viena, o tik su kitokia pakuočių rūšim.

Kita pakavimo medžiaga, nenaudojant kurios šiandien sunku įsivaizduoti šiuolaikišką daiktų pakavimą, yra Stretch plėvelė. Jos viena savybių – lipnumas, todėl, kai apvyniojama Stretch plėvele, nereikia papildomai pritvirtinti plėvelės. Stretch plėvelė saugoja prekes ir daiktus kad nebūtų pakuotės gabenimo pažeidimų. Ją galima naudoti ir turint įrengimą, taip pat ir pakuoti siuntinius paprastai, be įrenginio.

Verta paminėjimo ir medžiaga pakavimui, tampanti labai reikalinga, kai reikia papildomo sustiprinimo pakuojant dėžes su sunkiais daiktais, yra juosta sutvirtinimui. Su sutvirtinimo juosta yra juosiamos didelės pakuotės, kad dėžės neišsiskleistų ir gabenamas daiktas neišsprūstų. Reikia iškart pasakyti, jog tokia juosta pagaminta iš skardos arba iš PVC. Patikimiausiam sprendimui reikia rinktis metalinę tvirtinimo juostą. Tačiau ji išsiskiria trūkumu – veikiant drėgmei, rūdija. Todėl ji nenaudotina, kai krovinys transportuojamas ar laikomas ne patalpose, kur gali būti drėgna. Todėl šiuo metu PVC juosta pakavimui yra labai plačiai naudojama. Juostos galai yra lengvai sulituojami sulydymo būdu. Tada ipakavimo metu, juosta pjaunama. Taip pat juosta galima sutvirtinti spynelėmis. Tuomet juosta tvirtinimui gali būti paimta ir panaudota pakartotinai, nes spynelės leidžia juostą atleisti, o prireikus – ją rankomis vėl įtempti.

Darbą su pakavimo medžiagomis lengvina pakavimo mašinos. Jos gali būti paprastos arba pusiau automatinės arba reikalaujančios elektros. Vienas įrenginys pritaikytas PVC juostų galų sulydymui.  Pakavimo įrenginys sulydo juostą termolydymo būdu, jo valdymas yra paprastas. Be tokio įrenginio juostų galų sujungimas būtų gana komplikuotas.